Om Östervåla Honung
Jag erbjuder lokalt producerad honung och dess sidoprodukter. Produkterna framställs av vänliga bin som hämtar nektar vid ängar, åkrar och skogar kring Östervåla. Fördelen med att köpa lokalt producerad honung är att det bidrar till ett rikare växtliv lokalt. Bina pollinerar stora mängder växter vilket gör att de utvecklas bättre och ger bättre skörd.
Min förhoppning är att Lindsbro bigård ska vara det självklara valet; Handla lokalt och bidra till att bevara landsbygden.
Alla produkter är utan tillsatser och hämtas direkt från naturen av bina. Hanteringen av honungen sköts varsamt så att alla nyttoämnen bevaras. All hantering sker i ett separat slungrum.
Alla produkter är utan tillsatser och hämtas direkt från naturen av bina.
Lindsbro bigård
Östervåla Honung är den lilla och närprodcerande bigården i Lindsbro utanför Östervåla. Den sköts av mig Malin Andersson, en hobbybiodlare med smak för det goda här livet.
Mitt intresse för kvalitativ mat har alltid varit stort. På senare år har jag fått ett ökat intresse för lokalproducerad och gärna ekologisk mat. I min trädgård odlas en mängd olika ekologiska grönsaker. Därigenom har mitt intresse för biodling vuxit sig starkare då jag insett hur viktig pollineringen är för våra växter.
Den matkultur som råder just nu har också spelat in en stor roll i mitt beslut att skaffa bin. Svensk matkultur i dagsläget kan delas in i två delar, en positiv och en negativ enligt mig.
Den negativa sidan är att vi lever så stressigt idag samt att vi ej rör på oss som förr i tiden. Vilket resulterar i att matindustrin producerar kalorisnåla produkter för att möta den efterfrågan som vi själva skapat genom vår nya levnadsstil. Istället för vanligt raffinerat socker som är rikt på kalorier så väljer man andra artificiella sötningsmedel som är framställda på kemisk väg för att få samma söta smak men mindre kalorier.
Den positiva sidan är att en hel del människor har fått upp ögonen och börjat ifrågasätta alla E-ämnen och sötningsmedel som tillsätts i matvarorna. Vilket resulterat i matindustrin har börjat producera ett annat utbud för att möta denna relativt nya efterfrågan. Det finns nu ett ganska brett sortiment av ekologiska alternativ i butikshyllorna att välja bland. Det kanske är något dyrare fortfarande men priserna börjar bli alltmer humana.
Med dessa värderingar i bagaget så bestämde jag mig för att skaffa bin så jag kunde bli självförsörjande på honung. Det mest naturliga sötningsmedel som finns.
Sommaren 2014 så läste jag en artikel om ett evenemang vid Gröna Kunskapshuset i Östa. I artikeln så nämndes det att en biodlarförening skulle ha en föresläsning. Utan förväntningar så begav jag mig dit. Det var ett mycket trevligt evenemang med mycket folk. Där bland mycket annat fanns Västerlöfsta biodlarförening på plats vid sin visningskupa. De berättade inspirerande om biodling. Jag bestämde mig direkt för att jag skulle skaffa mig bin. Kort därefter hade jag gjort min första avläggare hos ett par erfarna biodlare som kommit att bli mina mentorer.
Biodling är en annorlunda, rolig och mycket fascinerade hobby. Dock är den inte alltid så lätt att utöva då det finns så många olika sätt att utföra allting på. Ställer jag samma fråga till flera erfarna biodlare så får jag aldrig samma svar. Men även det är en del av charmen att vara biodlare, att få välja sin egen väg. Är du intresserad av att veta mer om biodling, hör av dig. Jag hjälper dig gärna att komma i kontakt med en handledare.